hyvinvointialue
Aluehallitus käsitteli Pohjanmaan hyvinvointialueen ensimmäistä talousarvioehdotusta ja kävi talous- ja toimintasuunnitelmasta vilkkaan keskustelun.
Annika Tetrault työskentelee koordinoivana osastonhoitajana Pohjanmaan ikäihmisten terveyspalveluissa sekä hoitotarvikeyksikössä. Kyseessä on kaksi uutta, koko hyvinvointialueen kattavaa yksikköä. Työnsä ohella hän viimeistelee tohtorinväitöstään terveystieteistä Åbo Akademin Vaasan yksikössä. Tetrault kertoo artikkelissa tutkimustyöstään ja siitä, miten tuloksia voidaan hyödyntää toiminnassa.
Pohjanmaan Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen psykososiaalisen hyvinvoinnin osakokonaisuus järjestää alueen ammattilaisille koulutuksia ja koordinoi menetelmäohjausta sekä tukee menetelmien käyttöä ja niiden juurtumista osaksi hyvinvointialueen vakinaista toimintaa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.
Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan yhdistykset, ns. Team Ostrobothnia, valittiin syksyllä 2022 mukaan Sitra Lab -muutosohjelmaan kehittämään ja kokeilemaan uusia kunnallisen vaikuttamisen tapoja.
Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa oli maanantaina ennätyksellisen pitkä esityslista. Ennen vuoden vaihdetta on tehtävä vielä merkittäviä päätöksiä, joista muun muassa henkilöstöstrategia, kelpoisuussääntö sekä yhteistyösopimus Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksyttiin maanantain kokouksessa.
Vuoden vaihteessa valtakunnallinen hyvinvointialueuudistus siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuut kunnilta ja kuntayhtymiltä uusille, itsehallinnollisille hyvinvointialueille.
Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus –projektissa kehitetään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanottotoimintaa. Tavoitteena on, että asiakkaat pääsisivät sujuvasti oikeaan hoitoon ja vastaanotoille pääsy olisi yhdenmukaista koko Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Kehityspsykologian dosentti ja laillistettu psykoterapeutti Rasmus Isomaa työskentelee Pietarsaaren Fredrika-klinikan toiminnanjohtajana ja toimii tällä hetkellä myös Suomen Syömishäiriöliiton (Syli r.y.) ja pohjoismaisen syömishäiriöyhdistyksen (Nordic Eating Disorder Society) puheenjohtajana. Artikkelissaan hän kertoo pohjoismaisesta yhteistyöstä, jossa hän ja Fredrika-klinikan henkilöstö ovat mukana.
Hyvinvointialueen on uutena viranomaisena ehkäistävä syrjintää ja edistettävä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueen tulee laatia hyvinvointialueen toiminnan, palvelujen ja päätöksenteon eli toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Tuki oikeasta paikasta - eli tuttavallisemmin TOP-hanke on lastensuojelun monialainen kehittämishanke Länsi-Suomen alueella. Pohjanmaalta mukana hankkeessa on kaksi sosiaalityöntekijää, Emmi Hakala ja Siv Kola.