hyvinvointialue
Kotihoidon asiakkailta kerätään sähköisen kyselyn avulla palautetta siitä, millaisena he kokevat kotihoidon palvelut ja palveluiden laadun. Myös omaiset ja henkilöstö saavat vuoden aikana antaa palautetta palveluiden laadusta.
Omaolo-palvelun käyttö laajenee Pohjanmaalla. Omaolo on digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava, joka on ollut käytössä Pohjanmaalla syksystä 2021 saakka. Omaolon oirearvioiden avulla asukkaat saavat hoito- ja toimintaohjeita sekä tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen digitaalisesti. Oirearvioiden lisäksi Omaolossa on myös muita osioita, joita otetaan Pohjanmaalla käyttöön porrastetusti. Näitä ovat esimerkiksi palveluarviokyselyt ja sähköiset hyvinvointitarkastukset.
Perhekeskushanke on perustanut kohtaamispaikkaverkostoja ympäri maakuntaa lähelle perheitä. Lähtökohtana kehitystyössä ovat perheiden tarpeet eri puolilla hyvinvointialuetta.
Hyvinvointialueella on käynnissä monia kiinnostavia tutkimusprojekteja. Yksi projekteista on lastenlääkäri Maria Backströmin lastenpoliklinikalla Vaasan keskussairaalassa tekemä lastenreumatutkimus. Artikkelissa hän kertoo tutkimuksestaan, joka keskittyy lastenreuman taudinaktiivisuuden mittaamiseen sekä selviytymiskeinoihin lastenreuman aiheuttamista kivuista.
Tammikuusta 2023 lähtien on Maalahden kotihoidossa testattu pilottitutkimuksen puitteissa Medimi Smart Small lääkeannostelurobottia. Pohjanmaan hyvinvointialue kokeilee ensimmäisenä Suomessa tällaista lääkeannostelurobottia.
Prima Botnia -hankkeen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) hankekokonaisuudessa kehitetään ennaltaehkäiseviä sekä matalan kynnyksen palveluita. Tavoitteena on luoda Pohjanmaan asukkaille enemmän mahdollisuuksia ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista sekä tukea ammattilaisia, jotta he pystyisivät entistä paremmin ohjaamaan asiakkaita hyte-palveluiden piiriin.
Pohjanmaan hyvinvointialueelle on myönnetty SHQS-laatusertifikaatti, joka on osoitus laadukkaasta ja korkeatasoisesta sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnasta. …
Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa toimenpiteitä sekä uusia digitaalisia ratkaisuja, joilla hyvinvointialueet voivat purkaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. Pohjanmaalla kehitystyö kohdistuu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien palvelujen saatavuuteen.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkaa Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kokeilu koskee kaikkia alle 25-vuotiaita, mutta toimintatavat voivat vaihdella paikkakunnittain. Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa pureudutaan toimintatapojen yhtenäistämiseen.
Pohjanmaan hyvinvointialueella on kehitetty syksystä 2022 opetuskotihoidon toimintamallia. Toimintamallia kehitetään yhdessä kotihoidon, oppilaitosten ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -projektin (TulKoti) kanssa.