hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa oli maanantaina ennätyksellisen pitkä esityslista. Ennen vuoden vaihdetta on tehtävä vielä merkittäviä päätöksiä, joista muun muassa henkilöstöstrategia, kelpoisuussääntö sekä yhteistyösopimus Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa hyväksyttiin maanantain kokouksessa.
Vuoden vaihteessa valtakunnallinen hyvinvointialueuudistus siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuut kunnilta ja kuntayhtymiltä uusille, itsehallinnollisille hyvinvointialueille.
Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus –projektissa kehitetään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanottotoimintaa. Tavoitteena on, että asiakkaat pääsisivät sujuvasti oikeaan hoitoon ja vastaanotoille pääsy olisi yhdenmukaista koko Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Kehityspsykologian dosentti ja laillistettu psykoterapeutti Rasmus Isomaa työskentelee Pietarsaaren Fredrika-klinikan toiminnanjohtajana ja toimii tällä hetkellä myös Suomen Syömishäiriöliiton (Syli r.y.) ja pohjoismaisen syömishäiriöyhdistyksen (Nordic Eating Disorder Society) puheenjohtajana. Artikkelissaan hän kertoo pohjoismaisesta yhteistyöstä, jossa hän ja Fredrika-klinikan henkilöstö ovat mukana.
Hyvinvointialueen on uutena viranomaisena ehkäistävä syrjintää ja edistettävä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueen tulee laatia hyvinvointialueen toiminnan, palvelujen ja päätöksenteon eli toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Tuki oikeasta paikasta - eli tuttavallisemmin TOP-hanke on lastensuojelun monialainen kehittämishanke Länsi-Suomen alueella. Pohjanmaalta mukana hankkeessa on kaksi sosiaalityöntekijää, Emmi Hakala ja Siv Kola.
Aluehallituksen kokouksessa käsiteltiin lausuntoa hallituksen esitysluonnokseen, jossa esitetään muutoksia hyvinvointialueiden rahoituksen perusteisiin.
Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli kokouksessaan 26.9. toimitilastrategiaa, johon sisältyy myös keväällä valmistunut kiinteistöjen nykytilaselvitys.
Työterveyslaitoksen (TLL) kansallisen TyöOte-hankkeen kautta kehitetään parhaillaan hoitoketjuja työikäisille Suomessa, kuten myös Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hoidon, kuntoutuksen ja työhön paluun prosessia voidaan järkevöittää, kun parannetaan erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä.
"Ajatuksena on, että työterveyshuolto määrittelee, potilaan ammatista riippuen, kuinka pitkä sairausloma tarvitaan", kertoo erikoissuunnittelija Susanna Heinonen, joka työskentelee TYÖOTE-hankkeessa operatiivisen työryhmän puheenjohtajana.
Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän aloittaessa vuodenvaihteessa 2022, aloitti myös kestävän kehityksen suunnittelija, ympäristöteknologian insinööri Jenni Siirilä työnsä. Kestävä kehitys ei ole vain muovikierrätystä tai valojen sammuttamista, vaan asioita, joilla huomioidaan ympäristö, ihminen ja talous niin päätöksenteossa kuin toiminnassa.